Artykuł oryginalnyCharakterystyka światła naczynia i zwapnienia w uwapnionych zmianach miażdżycowych w tętnicach wieńcowych. Porównanie tomografii komputerowej i ultrasonografii wewnątrznaczyniowej - Noll, Dariusz; Kruk, Mariusz; Pręgowski, Jerzy; Kaczmarska, Edyta; Kryczka, Karolina; Pracoń, Radosław; Skwarek, Mirosław; Dzielińska, Zofia; Petryka, Joanna; Śpiewak, Mateusz; Lubiszewska, Barbara; Norwa-Otto, Bożena; et al. (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Wstęp: Badanie tomografii komputerowej (TK) tętnic wieńcowych stosuje się w celu wykluczenia istotnych zwężeń w tętnicach wieńcowych. Niższa wartość diagnostyczna metody w ocenie zmian uwapnionych stanowi istotny czynnik ograniczający zastosowanie TK w ocenie osób z chorobą wieńcową. Cel : Ocena charakterystyki światła naczynia i zwapnienia w TK w porównaniu z badaniem referencyjnym – ultrasonografią wewnątrznaczyniową ( intravascular ultrasound – IVUS). Materiał i metody : Przy użyciu 2 × 64-rzędowego TK (Somatom Definition, Siemens) i IVUS (s5, Volcano Corp.) oceniono 252 uwapnione zmiany miażdżycowe w 97 tętnicach u 60 chorych (19 kobiet, wiek 63 ±10 lat). Wymiary światła naczynia i zwapnienia oceniono w miejscu minimalnego światła naczynia. Wyniki W całej grupie badanej w badaniu metodą TK uzyskano niedoszacowaną wartość średnicy naczynia (2,8 ±0,7 mm vs 2,9 ±0,8 mm dla IVUS, p < 0,001), pola powierzchni światła (6,4 ±3,4 mm 2 vs 7,0 ±3,7 mm 2 dla IVUS, p < 0,001) oraz łuku zwapnienia (52 ±35° vs 83 ±54° dla IVUS, p < 0,001). Jednak analiza tercyli badanych parametrów wykazała, że w obrębie naczyń o najmniejszej średnicy (2,1 mm), najmniejszym świetle (3,7 mm 2 ) i z najmniejszym łukiem zwapnienia (40°) pomiary TK nie różniły się istotnie od pomiarów w IVUS. Wnioski : W obrębie zmian uwapnionych w tętnicach wieńcowych w badaniu metodą TK uzyskuje się niedoszacowaną średnicę i pole światła naczynia oraz łuk zwapnienia, jednak różnica między pomiarami TK i IVUS jest nieznamienna w przypadku zmian o mniejszym świetle lub z mniejszym łukiem zwapnienia.