Artykuł oryginalnyJaki jest optymalny punkt odcięcia niskiego indeksu zwapnień tętnic wieńcowych? Multi-Detector Computed Tomography ANIN Registry - Kaczmarska, Edyta; Kępka, Cezary; Dzielińska, Zofia; Pracoń, Radosław; Kryczka, Karolina; Petryka, Joanna; Pręgowski, Jerzy; Kruk, Mariusz; Demkow, Marcin (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Cel: Zdefiniowanie punktu odcięcia dla niskiego indeksu zwapnień tętnic wieńcowych ( coronary artery calcium – CAC) oraz ocena częstości występowania choroby wieńcowej ( coronary artery disease – CAD) i jej predyktorów w grupie pacjentów z niskim indeksem CAC. Materiał i metody: Analizie poddano 1132 kolejnych pacjentów (58,7 ±10,9 roku, 46,7% mężczyzn), u których wykonano wielorzędową tomografię komputerową tętnic wieńcowych. Indeks CAC obliczono półautomatycznie, stosując metodę Agatston. Chorobę wieńcową zdefiniowano jako obecność istotnego zwężenia (≥ 50%) w obrazie angiograficznym tomografii komputerowej. Wyniki: Chorobę wieńcową rozpoznano u 24% pacjentów (n = 272). Na podstawie krzywej ROC punkt odcięcia 10 dla indeksu CAC charakteryzował się najwyższą czułością i specyficznością w przewidywaniu choroby wieńcowej (AUC = 0,84, czułość 0,79, specyficzność 0,75, p < 0,0001), natomiast w przypadku indeksu CAC 100 czułość i specyficzność wyniosły odpowiednio 0,48 i 0,92. W analizie wieloczynnikowej – uwzględniającej wiek, płeć, nadciśnienie, hiperlipidemię, stężenie kreatyniny – w grupie CAC ≤ 10 wiek (OR = 1,05, 95% CI: 1,02–1,08, p = 0.0005) i płeć męska (OR = 3,45, 95% CI: 1,92–6,22, p < 0,0001), a także w grupie pacjentów z CAC ≤ 100 wiek (OR = 1,05, 95% CI: 1,03–1,08, p < 0,0001) i płeć męska (OR = 3,31, 95% CI: 1,88–5,81, p < 0,0001) były niezależnymi predyktorami wystąpienia CAD. Wnioski : Punkt odcięcia 10 indeksu CAC z najlepszą czułością i specyficznością określa wystąpienie CAD. Indeks CAC < 10 powinien być sklasyfikowany jako niski. W grupie z niskim indeksem CAC obecność istotnych, nieuwapnionych zwężeń wiąże się ze starszym wiekiem oraz płcią męską.