Nowe metody w diagnostyce i terapiiWyniki dotyczące skuteczności i bezpieczeństwa implantacji bioresorbowalnego rusztowania naczyniowego ABSORB™ w badaniach klinicznych - Rzeszutko, Łukasz; Depukat, Rafał; Dudek, Dariusz (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Od 2006 roku na całym świecie w warunkach badań klinicznych ABSORB kohorta A i B, ABSORB Extend oraz ABSORB II implantowano niewiele ponad 600 rusztowań bioresorbowalnych firmy Abbott Vascular. Ze względu na odmienne w stosunku do stentów metalowych właściwości rusztowania bioresorbowalnego ABSORB™ (DES BVS) sposób doboru średnicy do wymiaru naczynia oraz implantacja tego urządzenia odbiegają od rutynowo stosowanych w przypadku stentów metalowych. Dodatkowo dotychczas zebrane doświadczenia oparte są na wyselekcjonowanych pod względem klinicznym i angiograficznym grupach pacjentów. W 2012 roku bioresorbowalne rusztowanie naczyniowe pod nazwą ABSORB™ zostało dopuszczone do sprzedaży w krajach Unii Europejskiej i świata, z zastrzeżeniem stosowania jedynie przez przeszkolonych kardiologów interwencyjnych. W związku z dużym doświadczeniem naszego ośrodka, w którym już od 2006 roku kontynuowane są prace nad tą oraz innymi platformami stentów biodegradowalnych, pragniemy się podzielić uwagami, które mogą być przydatne dla lekarzy chcących się przygotować do implantacji rusztowań ABSORB™ w swoich pracowniach. W poniższym artykule pragniemy przedstawić dane i dowody naukowe pochodzące z badań klinicznych, podać informacje dotyczące odpowiedniego doboru zarówno klinicznego, jak i angiograficznego pacjentów, a także procesu doboru i implantacji BVS ABSORB™, które mogą być przydatne w trakcie przezskórnych interwencji wieńcowych ( percutaneous coronary intervention – PCI) z zastosowaniem BVS.