Praca poglądowaZastosowanie stentów uwalniających leki w świeżym zawale serca – czy batalia dobiega końca?Od zwątpienia do aprobaty - Kübler, Piotr; Reczuch, Krzysztof (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Wprowadzenie na szeroką skalę stentów uwalniających leki ( drug-eluting stent – DES) do elektywnych interwencji przezskórnych spowodowało znaczące zmniejszenie zjawiska restenozy i potrzeby ponownych rewaskularyzacji w porównaniu ze stentami metalowymi ( bare metal stent – BMS) i angioplastyką balonową. Pozycja interwencji polegającej na wszczepieniu DES podczas pierwotnej przezskórnej angioplastyki wieńcowej nie była jednak tak jednoznacznie ustalona. Wpływ na to miały doniesienia wskazujące na zwiększone ryzyko wystąpienia zakrzepicy, zwłaszcza późnej, po ich implantacji, co może się przekładać na zwiększoną śmiertelność. Przeprowadzono wiele badań klinicznych z randomizacją porównujących DES pierwszej generacji z BMS w zawale serca z uniesieniem odcinka ST ( ST elevation myocardial infarction – STEMI). W większości z nich nie potwierdzono zwiększonej śmiertelności po implantacji DES, przy wykazanej redukcji liczby ponownych rewaskularyzacji. Jednak wyniki zarówno długoterminowych, wieloletnich obserwacji z tych badań, jak i nierandomizowanych rejestrów, tzw. real world, nie są tak jednoznaczne. Obecne od kilku lat na rynku DES nowej generacji mają nowoczesne konstrukcje, pokryte są bardziej neutralnymi polimerami i uwalniają nowe substancje. Mają one lepszy profil bezpieczeństwa i skuteczności, także u pacjentów ze STEMI, niż stenty pierwszej generacji. W pracy dokonano przeglądu klinicznych badań z randomizacją, metaanaliz oraz rejestrów, w których porównywano DES z BMS u pacjentów ze świeżym STEMI. Zwrócono uwagę na aktualne miejsce i rolę DES nowej generacji, które mogą się okazać bezpiecznym i skutecznym wyborem w tej grupie pacjentów.