Artykuł specjalnyImplantacja stentu do wewnątrzczaszkowego odcinka tętnicy szyjnej wewnętrznej u pacjentki z nawrotowym zawałem mózgu, migotaniem przedsionków i jatrogennym krwawieniem podczas terapii antykoagulacyjnej - Lasek-Bal, Anetta; Ziaja, Damian; Ziaja, Krzysztof (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zawału mózgu. Incydenty naczyniowe mózgu powstają w tych przypadkach najczęściej w mechanizmie zatorowym. W pracy przedstawiono 45-letnią pacjentkę z zatorowym udarem lewej półkuli mózgu, u której stwierdzono dwa źródła zatorowości mózgowej – migotanie przedsionków oraz zwężenie tętnicy szyjnej wewnętrznej lewej w odcinku jamistym. We wtórnej profilaktyce udaru zastosowano terapię antykoagulacyjną, a pacjentkę zakwalifikowano do rewaskularyzacji wewnątrzczaszkowej. W czasie terapii zachowawczej wystąpiło krwawienie jatrogenne oraz ponownie udar mózgu. Ostatecznie pacjentce założono stent do wewnątrzczaszkowego odcinka lewej tętnicy szyjnej wewnętrznej, włączono terapię antyagregacyjną. Kobieta z powodu migotania przedsionków została zakwalifikowana do przezskórnego zamknięcia uszka lewego przedsionka.