Opis przypadkuPrzezskórna angioplastyka gałęzi przedniej zstępującej z dostępu przez tętnicę piersiową wewnętrzną lewą u 54-letniej kobiety z cukrzycą typu 1 – opis przypadku - Kręcki, Radosław; Kasprzak, Jarosław (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Dostępna wiedza na temat terapii zwężeń w gałęzi przedniej zstępującej (GPZ), zlokalizowanych dystalnie w stosunku do zespolenia z tętnicą piersiową wewnętrzną lewą ( left internal mammary artery – LIMA) oraz obejmujących to zespolenie, jest skąpa i niejednoznaczna. Podejmowano próby leczenia zarówno przezskórnego ( percutaneous intervention – PCI), jak i kardiochirurgicznego ( coronary artery bypass grafting – CABG), ale żadna z tych strategii nie uzyskała jednoznacznej przewagi. W pracy przedstawiono przypadek 54-letniej pacjentki z przewlekłą, stabilną chorobą wieńcową, z nasileniem dolegliwości do III klasy według CCS oraz z cukrzycą typu 1, leczonej metodą angioplastyki GPZ z dostępu przez LIMA, z objęciem zespolenia, zakończonej implantacją stentu uwalniającego lek.