Opis przypadkuSamoistne rozwarstwienie tętnicy wieńcowej rozpoznane za pomocą wielorzędowej tomografii komputerowej - Gunes, Hakan; Kucukdurmaz, Zekeriya; Seker, Emrah; Kurt, Recep; Salk, İsmail; Karapinar, Hekim (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2013)
Samoistne rozwarstwienie tętnicy wieńcowej jest rzadką przyczyną ostrego zespołu wieńcowego. Może ono prowadzić do stabilnej i niestabilnej choroby wieńcowej, ostrego zawału serca, wstrząsu kardiogennego oraz nagłego zgonu sercowego. Występuje zazwyczaj u kobiet w młodym lub średnim wieku. Do czynników sprzyjających wystąpieniu choroby należą: miażdżyca, okres okołoporodowy oraz choroby strukturalne i zapalne obejmujące ścianę tętnicy. Objawy tej choroby są podobne do objawów choroby wieńcowej. Rozpoznanie i wczesne leczenie pozwalają na zmniejszenie śmiertelności. Postępowanie obejmuje leczenie farmakologiczne, przezskórną interwencję wieńcową oraz operację. Decyzje terapeutyczne są podejmowane na podstawie obrazu klinicznego pacjenta, rodzaju rozwarstwionej tętnicy wieńcowej oraz długości rozwarstwionego odcinka. Rozpoznanie choroby ustala się zazwyczaj w trakcie koronarografii. W pracy przedstawiono przypadek pacjentki, którą przyjęto do kliniki z powodu nietypowego bólu w klatce piersiowej i u której na podstawie angiografii tomografii komputerowej rozpoznano samoistne rozwarstwienie gałęzi przedniej zstępującej.