Rola biofilmu w patogenezie zakażeń Helicobacter pylori - Bińkowska, Aldona; Biernat, Monika; Duś, Irena; Gościniak, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Znaczenie biofilmu w patogenezie zakażeń pałeczkami Helicobacter pylori ( H. pylori ) nie jest do końca poznane. Uważa się, że biofilm może odgrywać rolę w transmisji zakażenia tymi drobnoustrojami, a także wpływać na charakter zmian zapalnych w przewodzie pokarmowym człowieka i przyczyniać się do ponownej infekcji. W pracy omówiono formy bytowania H. pylori , tworzenie się biofilmu w środowisku zewnętrznym i w przewodzie pokarmowym człowieka, jego wpływ na przebieg zakażenia oraz trudności w eliminacji zakażeń przebiegających z tworzeniem biofilmu.