Czy już czas na stworzenie algorytmu operacyjnego leczenia cukrzycy typu 2 jako składowej zespołu metabolicznego? - Dib, Naser; Tarnawski, Wiesław; Zabielski, Romuald; Pietrzak, Piotr; Ferenc, Karolina; Jaworski, Paweł; Kiciak, Adam (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Ustępowanie objawów cukrzycy po operacjach bariatrycznych zainicjowało żywą dyskusję nad chirurgicznym leczeniem tej choroby metabolicznej, która w ostatnich dekadach przyjmuje rozmiary epidemii. W artykule przedstawiono aktualną wiedzę kliniczną oraz dotyczącą neurohormonalnych mechanizmów ustępowania insulinooporności po operacjach bariatrycznych. Intencją autorów było przedstawienie różnych aspektów tego zagadnienia oraz możliwie pełnej argumentacji za i przeciw. Zamieszczono także oficjalne wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego ( American Association Diabetes ) z 2009 roku. Niezależnie od bardzo ostrożnego stanowiska tej organizacji, zauważa się wzrost zainteresowania tym sposobem terapii w świecie medycznym.