Czynniki wpływające na występowanie działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego podczas prowadzenia żywienia dojelitowego u pacjentów oddziału intensywnej terapii - Różowicz, Aleksandra; Jakubczyk, Marlena; Kusza, Krzysztof; Spychalska, Katarzyna; Rusin, Justyna; Szopiński, Jacek; Baranowski, Przemysław; Jakubczyk, Paweł; Paciorek, Przemysław; Dąbrowiecki, Stanisław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Wstęp : Żywienie dojelitowe polega na podawaniu diet przemysłowych przez sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego. Podczas prowadzenia żywienia enteralnego mogą wystąpić objawy nietolerancji ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: nudności, wymioty, biegunki, zaleganie żołądkowe i zaparcia. Cel : Analiza czynników wpływających na brak tolerancji żywienia dojelitowego dietami przemysłowymi ze strony przewodu pokarmowego u chorych na oddziale intensywnej terapii. Materiał i metody: Retrospektywna analiza dokumentacji lekarsko-pielęgniarskiej 195 chorych, u których co najmniej przez 5 dni stosowano żywienie dojelitowe dietami przemysłowymi 20 godzin/dobę. Objawy niepożądane, a także związaną z nimi konieczność odstąpienia od terapii żywieniowej, przeanalizowano w dobach 1. (d1), 3. (d5) i 5. (d5) prowadzenia żywienia dojelitowego. Wyniki: Żywienie dojelitowe wdrażane było średnio w 4. dobie pobytu w Klinice Intensywnej Terapii (od 1. do 33. doby). U 118 (60%) chorych wcześniej prowadzono żywienie pozajelitowe. Zaleganie obserwowano w d1 podaży żywienia dojelitowego u 49 chorych, w d3 u 37 chorych, a w d5 u 25 chorych. Biegunki odnotowano w d1 u 3 chorych, w d3 u 10 chorych, a w d5 u 7 chorych. Wnioski : Żywienie dojelitowe dietami przemysłowymi wdrażane stopniowo jest dobrze tolerowane przez pacjentów oddziału intensywnej terapii. Nietolerancja wynika głównie z pogorszenia stanu ogólnego. Na tolerancję żywienia enteralnego wpływa również prędkość podaży diet przemysłowych.