Rola przystosowania się do optymalnej jakości życia osób po całkowitym usunięciu krtani - Kurowska, Krystyna; Jakielewicz, Seweryna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2013)
Wstęp: Laryngektomia, czyli całkowite usunięcie krtani, jest chirurgiczną metodą leczenia raka krtani, najbardziej okaleczającą człowieka, pozbawiającą aparatu głosu – krtani. Większość pacjentów nie akceptuje choroby, a w związku z tym następuje pogorszenie jakości życia. Cel pracy : Określenie wpływu przystosowania się do choroby jako wyznacznika optymalnej jakości życia w grupie osób po całkowitym usunięciu krtani. Materiał i metody : Badania przeprowadzono w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 w Bydgoszczy wśród pacjentów poradni laryngologicznej, foniatrycznej oraz oddziału otolaryngologii. Do oceny akceptacji choroby wykorzystano kwestionariusz AIS Juczyńskiego, a do oceny jakości życia – kwestionariusz WHO -QOL-BREF (wersja skrócona). Wyniki: Badani uzyskali przeciętną ocenę akceptacji choroby. Jakość życia wzrastała wraz z akceptacją choroby – im większa akceptacja choroby, tym lepsza jakość życia w każdej sferze. Wnioski : Otrzymane wyniki mogą mieć wpływ na lepszą akceptację choroby, pozwolą chorym lepiej przystosować się do swojej niepełnosprawności. Akceptacja choroby oraz jakość życia nie zależą tylko od chorego, lecz także od tego, jak społeczeństwo zaakceptuje inność człowieka.