Zespół pourazowy serca - Jaworska-Wilczyńska, Maria; Kuśmierczyk, Mariusz; Abramczuk, Elżbieta; Hryniewiecki, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Zespół pourazowy serca (zespół po perikardiotomii, zespół pozawałowy Dresslera, zespół po komisurotomii) to jedno z częstszych powikłań po operacjach kardiochirurgicznych. Dotyczy ok. 40% pacjentów. Zespół charakteryzuje się pogorszeniem samopoczucia, gorączką lub stanami podgorączkowymi, zapaleniem osierdzia i opłucnych oraz podwyższonymi parametrami zapalnymi. Dolegliwości pojawiają się po kilku dniach lub nawet kilku miesiącach od zabiegu. Rokowanie u chorych z zespołem pourazowym serca jest dobre, choć zwykle przedłuża on hospitalizację, może mieć przebieg nawrotowy oraz może powodować groźne powikłania, szczególnie tamponadę serca i zaciskające zapalenie osierdzia.