ANAESTHESIOLOGY AND INTENSIVE CARENowa metoda obiektywnej oceny silnego bólu pooperacyjnego - Karpe, Jacek; Misiołek, Aleksandra; Daszkiewicz, Andrzej; Misiołek, Hanna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Jednym z najistotniejszych problemów w terapii bólu jest jego rozpoznanie i rejestracja oraz próba dokonania obiektywnej jego oceny. Jedyną współcześnie dostępną metodą pozwalającą na obiektywną ocenę nasilenia bólu jest metoda SCA ( skin conductance algesimeter ). W metodzie tej przewodnictwo skórne jest miarą pobudzenia układu współczulnego spowodowanego bodźcem bólowym. Aktywacja włókien współczulnych unerwiających gruczoły potowe indukuje uwolnienie ich zawartości i zmniejszenie oporu oraz zwiększenie przewodnictwa skórnego. Prezentowana metoda jest niezależna od zmian hemodynamicznych, temperatury, oddychania, środków zwiotczających, podaży katecholamin czy zmian objętości krwi. Metoda ta może mieć zastosowanie w wielu dziedzinach medycyny, w których silny ból i jego obiektywizacja są zjawiskiem istotnie wpływającym na przebieg leczenia.