Menedżer ryzyka - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2013)
Według Polskiego Stowarzyszenia Menedżerów Ryzyka Polrisk, menedżerem ryzyka (MR) staje się każdy człowiek w obliczu ryzyka, czyli przedsięwzięcia, którego wynik jest niepewny, problematyczny. Coraz częściej MR w przedsiębiorstwie to nie tylko postawa właściwa menedżerom, ale odrębne stanowisko z określonym zakresem uprawnień i odpowiedzialności.