Superagencja z Siegburga - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2013)
W Polsce koszty jednorodnych grup pacjentów wycenia Narodowy Fundusz Zdrowia. Ministerstwo zapowiada, że to zmieni i powierzy kalkulację kosztów niezależnej instytucji. W Niemczech od ponad 10 lat zajmuje się tym Institut für das Entgeltsystem im Krankenhaus GmbH z siedzibą w Siegburgu, w skrócie InEK. Jak liczą koszty nasi zachodni sąsiedzi?