Choroby powszechnego rażenia - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2013)
Zaburzenia psychiczne, uzależnienia, depresja – to choroby, które dotykają najbiedniejszych ludzi, którym materialnie źle się powodzi? Nic bardziej mylnego, to mit. Problemy psychiczne, w tym uzależnienia, to choroby, które u ludzi stojących wysoko w hierarchii zawodowej i materialnej są trudniejsze do wykrycia. Można wręcz powiedzieć, że to temat tabu, bo przecież nie można przyznać się do słabości.