Czy pacjenci z zespołem Downa są grupą ryzyka wystąpienia celiakii? - Nowak-Oczkowska, Aleksandra; Szaflarska-Popławska, Anna; Soroczyńska-Wrzyszcz, Anetta (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Celiakia jest genetycznie uwarunkowaną enteropatią spowodowaną trwałą nietolerancją glutenu. Wśród czynników odpowiedzialnych za ujawnienie choroby trzewnej wymienia się czynniki genetyczne, środowiskowe oraz procesy autoimmunologiczne prowadzące do przewlekłych stanów zapalnych. W piśmiennictwie opisuje się współistnienie choroby trzewnej z wieloma jednostkami chorobowymi, a za jedną z grup ryzyka rozwoju celiakii uznaje się najczęstszą aberrację chromosomalną, jaką jest zespół Downa. Wiele towarzystw i autorów rekomenduje przeprowadzanie badań przesiewowych w tej grupie pacjentów.