Zaburzenia wzrastania u dzieci z nieswoistymi zapaleniami jelit – patogeneza oraz możliwości leczenia - Pytrus, Tomasz; Iwańczak, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Zaburzenia wzrastania stanowią ważne, specyficzne dla dzieci z nieswoistymi zapaleniami jelit powikłanie choroby. Do przyczyn zahamowania wzrostu u tych dzieci zalicza się zmniejszoną podaż pokarmu, zaburzenia wchłaniania jelitowego, zwiększony katabolizm, lokalizację, aktywność, powikłania choroby zapalnej jelita oraz niepożądane działania leków. W leczeniu zasadnicze znaczenie ma skuteczna terapia choroby podstawowej, co może stymulować przyspieszenie tempa wzrostu.