Rzadki przypadek palpacyjnego guza jamy brzusznej: stromalny guz wywodzący się spoza przewodu pokarmowego. Przegląd piśmiennictwa - Kazanowski, Michał; Agrawal, Anil K.; Zawalski, Hubert; Duda-Barcik, Łukasz; Kobierzycki, Christopher; Smolarek, Sebastian; Marek, Grzegorz; Bobiński, Piotr; Grzebieniak, Zygmunt (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Nowotwory podścieliskowe są najczęstszymi nowotworami mezenchymalnymi przewodu pokarmowego. Niezwykle rzadko zdarza się, żeby tego typu zmiana została wykryta przy badaniu palpacyjnym. Guzy te zwykle znajdują się w żołądku i jelicie cienkim. Czasami jednak diagnozuje się je poza układem pokarmowym – w sieci większej, okolicach krezki oraz otrzewnej. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 63-letniej pacjentki, bez wcześniejszej istotnej historii chorobowej, którą przyjęto do Akademickiego Szpitala Klinicznego w celu operacyjnego leczenia palpacyjnej zmiany w jamie brzusznej. Ocena histopatologiczna preparatu tkankowego wykazała charakterystyczne cechy dla nowotworów podścieliskowych z lokalizacją poza układem pokarmowym. W pooperacyjnym przebiegu oraz 3-miesięczniej obserwacji nie stwierdzono żadnych powikłań. Autorzy zaprezentowali ten przypadek ze względu na jego rzadkość oraz trudności, jakie może przysporzyć podczas procesu diagnostycznego.