Trichoepithelioma – trudności diagnostyczne - Borzęcki, Adam; Szponar-Bojda, Anna; Szubstarski, Franciszek (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Trichoepithelioma należy do łagodnych nowotworów skóry wywodzących się z mieszków włosowych. Ogniskowo może zajmować naskórek. Zmiany najczęściej pojawiają się w obrębie skóry twarzy, są pojedyncze lub też nieco rzadziej, w przebiegu zaburzeń uwarunkowanych genetycznie, mnogie. Zarówno pod względem obrazu klinicznego, jak i cech histopatologicznych Trichoepithelioma wykazuje znaczne podobieństwo do innego guza wywodzącego się z keratynocytów i może zostać mylnie rozpoznany jako rak podstawnokomórkowy. W rzadkich przypadkach można także obserwować transformację guza do raka podstawnokomórkowego. Część autorów uważa, że Trichoepithelioma jest czynnikiem predysponującym do rozwoju raka podstawnokomórkowego, co wskazuje na konieczność szybkiej i trafnej diagnostyki podejrzanych zmian.