Rola czynników genetycznych w skórnej kancerogenezie - Kalińska-Bienias, Agnieszka; Majewski, Sławomir (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Dotychczas najlepiej poznanym genem odgrywającym rolę w powstawaniu rogowacenia słonecznego i raków kolczystokomórkowych skóry jest TP5. W obrębie tego genu wykrywane są przede wszystkim mutacje typowe dla promieniowania słonecznego z wytworzeniem mostków pirymidynowych (C:T, CC:TT), co wskazuje na ogromną rolę promieniowania ultrafioletowego w skórnej kancerogenezie. Współczesne badania genetyczne dotyczą poszukiwania zarówno innych genów, jak i rodzajów występujących w ich obrębie zaburzeń genetycznych, które mogą również pełnić funkcję w powstawaniu obu tych schorzeń. W pracy omówiono doniesienia dotyczące genów CDKN2A, CDKN2B, RAS, MYC, GST1, EGFR, PATCHED1, XPC, MC1R oraz genów telomerazy.