Operacyjne leczenie raka endometrium: laparotomia czy laparoskopia? - Majchrzak-Baczmańska, Dominika; Antosiak, Beata; Malinowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Tradycyjną metodą postępowania w przypadku raka endometrium jest śródoperacyjne płukanie jamy otrzewnej, przeprowadzona na drodze laparotomii całkowita histerektomia, obustronne wycięcie przydatków, a także – w przypadku występowania dużego ryzyka zajęcia przez proces nowotworowy – usunięcie węzłów chłonnych miednicznych i okołoaortalnych. Początkowo alternatywę dla laparotomii w przypadku raka endometrialnego stanowiło wycięcie macicy na drodze pochwowej wspomagane laparoskopowo ( laparoscopic-assisted vaginal hysterectomy – LAVH) z limfadenektomią. Obecnie częściej wykonywane jest całkowite laparoskopowe wycięcie macicy ( total laparoscopic hysterectomy – TLH) z limfadenektomią. Główną zaletą zastosowania procedury laparoskopowej jest precyzyjna preparatyka, z którą wiąże się mniejsza utrata krwi niż w przypadku laparotomii. Zastosowanie procedury laparoskopowej zmniejsza liczbę śród- i pooperacyjnych powikłań, zwłaszcza takich jak: infekcja rany pooperacyjnej, rozejście się rany pooperacyjnej oraz przepuklina w ranie pooperacyjnej. Dzięki laparoskopii skrócony jest również czas hospitalizacji, co wiąże się przede wszystkim z mniejszym urazem operacyjnym, mniejszą utratą krwi podczas operacji, z mniejszą liczbą powikłań, a także z szybszą rekonwalescencją. Ponadto autorzy licznych publikacji potwierdzają swoimi badaniami brak różnicy statystycznej w liczbie pobranych do badania histopatologicznego węzłów chłonnych podczas wykonywania limfadenektomii miednicznej i okołoaortalnej na drodze laparoskopii i laparotomii, co świadczy o podobnej skuteczności obydwu metod. Dane prezentowane w dostępnych publikacjach wskazują również na porównywalny odsetek 5-letnich przeżyć i nawrotów w przypadku laparoskopii i laparotomii u pacjentek z rakiem endometrium. Pomimo korzyści, jakie płyną z wykonania procedury laparoskopowej w leczeniu raka endometrium, w dalszym ciągu wśród ginekologów pojawiają się obawy i wątpliwości związane z zastosowaniem endoskopii. Przyczyną tego jest fakt, że procedury laparoskopowe stosowane w terapii raka endometrium należą do niezwykle trudnych technik operacyjnych. Związana z tym jest dłuższa krzywa uczenia i dłuższy czas trwania operacji niż w przypadku metody otwartej. Laparoskopia w terapii raka endometrium stanowi procedurę bezpieczną onkologicznie, skuteczną i wykonalną.