Laparoskopia w stanach zapalnych miednicy mniejszej - Brzeziński, Marek; Żurawik, Tadeusz; Bartkowiak, Robert; Wielgoś, Mirosław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Zapalenie miednicy mniejszej obejmuje procesy infekcyjne górnych dróg rodnych w postaci zapalenia endometrium, zapalenia jajowodów, ropnia przydatków i zapalenia otrzewnej miednicy mniejszej. Większość infekcji ma wstępujący i wielopatogenny charakter, najczęściej związany z drobnoustrojami przenoszonymi drogą płciową. Z uwagi na szeroki wachlarz objawów diagnostyka stanów zapalnych miednicy mniejszej jest trudna. Niewłaściwe rozpoznanie bądź nieadekwatne leczenie może doprowadzić do wielu groźnych konsekwencji. W latach 2006–2010 operowanych laparoskopowo z powodu ropni miednicy mniejszej na oddziałach ginekologiczno-położniczych w szpitalach w Sierpcu i Gostyninie było 6 pacjentek. W połowie przypadków operacja miała charakter zachowawczy i polegała na odessaniu treści ropnej, przepłukaniu jamy brzusznej, uwolnieniu zrostów i drenażu. U pozostałych 3 pacjentek konieczne było usunięcie patologicznie zmienionych przydatków. Po zabiegach pacjentki leczono skojarzoną antybiotykoterapią parenteralnie. U żadnej z pacjentek nie obserwowano powikłań w przebiegu pooperacyjnym.