Efficacy of PDT in vulvar LS treatment based on immunohistochemical analysis of CD3, CD4, CD8, CD57, Granzyme B and Fascin expression - Olejek, Anita; Olszak-Wąsik, Katarzyna; Stęplewska, Katarzyna; Horák, Stanisław; Zamłyński, Jacek; Kozak-Darmas, Iwona; Gabriel, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Liszaj twardzinowy (LS) jest przewlekłą dermatozą z kręgu chorób immunologicznych spotykaną w grupie kobiet w wieku okołomenopauzalnym. W obrębie naskórka i skóry objętej zmianami o typie LS stwierdza się obecność nacieków zapalnych. Nieinwazyjną metodą leczenia tego schorzenia jest terapia fotodynamiczna (PDT), która dzięki zastosowaniu fotouczulacza pozwala na wykrycie i selektywne niszczenie obszarów tkanki zajętej liszajem twardzinowym. Immunomodulujące oraz cytotoksyczne efekty działania PDT są odpowiedzialne za wzbudzanie reakcji immunologicznych prowadzących do zmniejszenia stanu zapalnego. Cel pracy : Celem pracy była próba określenia efektywności PDT w przypadkach liszaja twardzinowego sromu w zależności od ekspresji związanych z procesem zapalnym: CD3, CD4, CD8, CD57, granzymu B oraz fascyny. Materiał i metody : Badaniem objęto grupę pacjentek z liszajem twardzinowym sromu, potwierdzonym w badaniu histopatologicznym wycinków ze sromu. W wycinkach tych oceniano ekspresję CD3, CD4, CD8, CD57, granzymu B oraz fascyny przed zastosowaniem PDT oraz po jej zastosowaniu. Wyniki: Wykazano zmniejszoną ekspresję CD3, CD8, CD57, fascyny i granzymu B po zastosowaniu terapii PTD oraz zmniejszenie nacieku limfocytarnego w wycinkach ze sromu. Indeks proliferacji CD4 nie różnił się istotnie przed zastosowaniem PDT i po jej zastosowaniu. Wnioski: Terapia fotodynamiczna jest wysoce efektywną metodą leczenia liszaja twardzinowego sromu.