Wiadomości brukselskie - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2013)
W teorii regulacje europejskie w ochronie zdrowia nie mają bezpośredniego i szybkiego wpływu na polskie prawo dotyczące ochrony zdrowia. Dlatego z wielką uwagą śledzimy i staramy się wpłynąć na proces legislacyjny w Warszawie, traktując nieco po macoszemu troskę o to, co dzieje się w Brukseli. To błąd. Bo choć w traktacie akcesyjnym sferę ochrony zdrowia uznano za domenę kompetencyjną krajów członkowskich, wpływ regulacji europejskich, choć pośredni – jest ogromny. Wystarczy przypomnieć dyrektywy o czasie pracy lekarzy czy transgraniczną. Nad czym obecnie pracuje Bruksela? Prezentujemy artykuł Jarosława J. Fedorowskiego, prezesa Polskiej Federacji Szpitali. Federacja jest członkiem Europejskiej Federacji Szpitali, w skrócie HOPE (od HOspitals for EuroPE ), która bezpośrednio uczestniczy w pracach legislacyjnych.