Poziom wiedzy o zdrowym stylu życia i nawyki żywieniowe w grupie chorych leczonych na oddziale chirurgii - Woźniak, Iwona (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2013)
Cel pracy: Poznanie wiedzy na temat nawyków żywieniowych w grupie chorych leczonych na oddziale chirurgii. Materiał i metody : Badania prowadzono metodą ankietową wśród 100 pacjentów przyjętych w celu leczenia operacyjnego na Oddział Chirurgii Ogólnej, Naczyniowej i Transplantacyjnej Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego im. A. Mielęckiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Do przeprowadzenia sondażu wykorzystano kwestionariusz ankiety. Udział respondentów w badaniu był dobrowolny, anonimowy i świadomy, z możliwością wycofania się w dowolnym momencie badania. Respondenci pochodzili z różnych regionów kraju. Wyniki: Z analizy materiału wynika, że najczęstszymi rozpoznaniami wymagającymi operacji były tętniak rozwarstwiający aorty (29 osób) i ostre niedokrwienie kończyny (20 osób). Większość badanych (85%) miała zdiagnozowaną chorobę układu krążenia, 67% miało nadwagę, a 49% nie znało piramidy zdrowego żywienia. Wnioski: Poziom wiedzy ankietowanych na temat prowadzenia zdrowego stylu życia oraz piramidy zdrowego odżywiania jest podobny niezależnie od wieku, wykształcenia i aktywności zawodowej.