Genetyczne uwarunkowania atopii - Kruszewski, Jerzy (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Streszczenie Ogromny postęp biologii molekularnej oraz technik stosowanych w badaniach genetycznych umożliwia coraz dokładniejsze poznanie patogenezy wielu chorób, w tym również schorzeń z kręgu atopii. Poszukiwania genu czy genów odpowiedzialnych za atopię ciągle trwają, a wyniki badań często są rozbieżne. Problem genetycznych uwarunkowań atopii nie jest więc ciągle wyjaśniony. W pracy omówiono najnowsze doniesienia na ten temat.