Ogromny naczyniak limfatyczny okolicy nadobojczykowej o obrazie klinicznym torbieli bocznej szyi - Tokarski, Maciej; Wierzbicka, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2013)
Autorzy przedstawiają przypadek 61-letniej pacjentki z ogromnym naczyniakiem limfatycznym, początkowo zdiagnozowanym jako torbiel boczna szyi. Zmianę usunięto chirurgicznie. Z okolicy nadobojczykowej lewej i okolicy śródpiersia górnego wypreparowano cienkościenny twór o średnicy ok. 13 cm i poddano weryfikacji histopatologicznej.