Trudności diagnostyczne i terapeutyczne we wczesnych rakach głośni – opis przypadku i omówienie piśmiennictwa - Zydroń, Roland; Leszczyńska, Małgorzata; Wierzbicka, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2013)
Autorzy pracy przedstawiają przypadek 73-letniego chorego z guzem lewego fałdu głosowego. W mikrolaryngoskopii uzyskano carcinoma planoepitheliale G2. Stopień rozległości guza oceniono jako T2bN0M0; ruchomość fałdu głosowego była zachowana, naciek obejmował spoidło przednie i okolicę podgłośniową. Zespół onkologiczny zakwalifikował pacjenta do pierwotnej radioterapii. W ośrodku radioterapeutycznym odstąpiono od radioterapii z powodu nacieku chrząstki tarczowatej stwierdzonego w badaniu tomografii komputerowej. Po ponownej naradzie zespołu onkologicznego pacjenta zakwalifikowano do laryngektomii rekonstrukcyjnej nadpierścieniowej z krikohyoidoepiglotopeksją. Śródoperacyjnie w okolicy płytki chrząstki tarczowatej stwierdzono płat piramidowy tarczycy, po jego odpreparowaniu płytka chrząstki pozostawała wolna od nacieku nowotworowego. Powyższy przypadek przedstawiono ze względu na rozbieżności w badaniu przedmiotowym i obrazowym oraz w celu przedstawienia etapów kwalifikacji pacjenta przez zespół onkologiczny zgodnie z algorytmami postępowania.