Aerobiologia, aerodynamika oraz metody pobierania próbek pyłków - Emberlin, Jean (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Aerobiologia jest interdyscyplinarną nauką zajmującą się badaniem organizmów oraz biologicznych materiałów powietrznopochodnych. Prawa aerodynamiki wpływają na przemieszczanie się pyłków w powietrzu oraz na ich ostateczne z niego usunięcie. Zjawiska te zależą od różnych czynników, między innymi od wielkości, kształtu, wagi pyłku oraz właściwości powietrza i pogody. Najpowszechniej wykorzystywanymi metodami pobierania próbek pyłków są: pułapki objętościowe, rotametry oraz cyklony.