O jeden most za daleko - Masełbas, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2013)
Przemysł farmaceutyczny wciąż jest liderem w dziedzinie innowacji, średnio 15 proc. przychodów ze sprzedaży przeznacza się na badania i rozwój, jednak wartość nakładów na ten cel w ostatnich latach systematycznie maleje. Światowy kryzys, fuzje i przejęcia, klif patentowy oraz coraz silniejsza konkurencja firm generycznych sprawiły, że innowacyjne firmy farmaceutyczne znacznie mniej wydają na opracowanie nowych leków.