CARDIAC SURGERYEarly experience with implantation of the new biological Trifecta valve - Smoczyński, Radosław; Sarnowski, Wojciech; Kłapyta, Adrian; Szafron, Bartłomiej; Kosior, Dariusz; Sypuła, Sławomir; Drobiński, Dominik; Kaliciński, Zygmunt; Witkowska, Anna; Suwalski, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: Stenoza aortalna to najpowszechniejsza choroba zastawek serca w Europie oraz Stanach Zjednoczonych i druga pod względem częstości występowania przyczyna interwencji kardiochirurgicznych. Skuteczne leczenie polega najczęściej na wymianie zastawki aortalnej na sztuczną zastawkę mechaniczną lub biologiczną. Prezentowane badanie pokazuje wczesne doświadczenia z nowym typem zastawki aortalnej Trifecta (St. Jude Medical, Inc.). Materiał i metody : Do badania włączono 38 kolejnych pacjentów, u których wykonano operację wymiany zastawki aortalnej ( aortic valve replacement – AVR) lub AVR z operacją towarzyszącą. Przed zabiegiem, śródoperacyjnie i po operacji zbierano dane dotyczące: wyników badań biochemicznych krwi, zdarzeń niepożądanych, parametrów echokardiograficznych. U wszystkich pacjentów zastosowano profilaktykę zatorowo-zakrzepową antagonistami witaminy K w ciągu 3 miesięcy po operacji. Wyniki: U wszystkich pacjentów poddanych AVR (19 pacjentów) lub AVR z towarzyszącą wymianą aorty wstępującej (3 pacjentów) i dodatkową plastyką zatoki Valsalvy (1 pacjent) oraz operacją metodą Bentall de Bono z konduitem wykonanym śródoperacyjnie (1 pacjent) wybrano technikę małoinwazyjną. U wszystkich chorych skutecznie implantowano zastawkę aortalną Trifecta, w tym także u 14 pacjentów z inną niż wymieniona wyżej operacją towarzyszącą. Średni pooperacyjny gradient przez protezę wyniósł 13 mm Hg u pacjentów z małym ujściem aortalnym (rozmiar zastawki 19 mm i 21 mm). W przypadku rozmiaru 23 mm i większego średni gradient był liczbą jednocyfrową. Ogólna śmiertelność wynosiła 5,2% (2 pacjentów) i dotyczyła chorych wysokiego ryzyka z chorobami towarzyszącymi w złożonych operacjach serca. Wnioski : Wymiana zastawki aortalnej przy użyciu protezy biologicznej Trifecta jest wykonalna i bezpieczna. Niski pooperacyjny gradient w szczególności w małych ujściach aortalnych (19 mm i 21 mm) jest obiecujący. Niezbędne są dalsze badania, aby potwierdzić potencjalną trwałość i pozytywny wpływ zabiegu na regresję mięśnia sercowego.