THORACIC SURGERYIntratumoral lymphatic vessel density, and intratumoral and peritumoral lymphatic vessel invasion as predictive factors of lymph node metastasis and prognostic factors in esophageal cancer - Kozłowski, Mirosław; Niklińska, Wiesława; Naumnik, Wojciech; Laudański, Wojciech; Milewski, Robert; Nikliński, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Przerzuty do regionalnych węzłów chłonnych w raku przełyku występują wcześnie i są niekorzystnym czynnikiem prognostycznym. Przebadano gęstość naczyń limfatycznych wewnątrz i wokół guza oraz inwazję naczyń limfatycznych wewnątrz i wokół guza metodą immunohistochemiczną w 74 resekowanych guzach raka przełyku, wybarwiając naczynia przeciwciałem D2-40, i skorelowano uzyskane wyniki z cechami kliniczno-patologicznymi i przeżyciem pooperacyjnym chorych. W analizie statystycznej zastosowano testy jedno- i wieloczynnikowej regresji logistycznej, jedno- i wieloczynnikowej analizy przeżycia. Gęstość naczyń limfatycznych wokół guza była znamiennie statystyczne wyższa niż wewnątrz guza (p < 0,001). Gęstość naczyń limfatycznych wokół i wewnątrz guza pozytywnie korelowała z przerzutami do węzłów chłonnych, stopniem zaawansowania, głębokością nacieku nowotworowego i doszczętnością resekcji. Inwazja naczyń limfatycznych wewnątrz i wokół guza pozytywnie korelowały z przerzutami do węzłów chłonnych, wielkością guza, głębokością nacieku nowotworowego, stopniem zaawansowania i doszczętnością resekcji. W analizie wieloczynnikowej regresji logistycznej stwierdzono, że gęstość naczyń limfatycznych wewnątrz guza (p = 0,028) i inwazja komórek nowotworowych w naczyniach limfatycznych wokół guza (p = 0,036) są niezależnymi czynnikami predykcyjnymi ryzyka wystąpienia przerzutów w regionalnych węzłach chłonnych. W modelu wieloczynnikowej regresji Coxa stwierdzono, że inwazja naczyń limfatycznych wewnątrz guza i wokół guza stanowią niezależne czynniki prognostyczne czasu wolnego od nawrotu choroby (p = 0,018, p = 0,021), czasu przeżycia zależnego od choroby (p = 0,016, p = 0,025) i czasu całkowitego przeżycia (p = 0,017, p = 0,02) chorych. Naczynia limfatyczne wewnątrz guza i inwazja naczyń wokół guza są czynnikami predykcyjnymi przerzutów do węzłów chłonnych. Inwazja komórek nowotworowych w naczyniach limfatycznych wewnątrz i wokół guza jest niezależnym czynnikiem prognostycznym w miejscowo zaawansowanym raku przełyku.