EXPERIMENTAL CARDIOVASCULAR AND LUNG RESEARCHFrom mutation to methylation – molecular markers in lung cancer - Lewandowska, Marzena Anna; Grębicka, Katarzyna; Chrustek, Agnieszka; Kujawska, Ilona; Zaleska, Aleksandra; Kowalewski, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Rak płuca jest najczęstszym oraz najgorzej rokującym nowotworem złośliwym na świecie oraz w Polsce. Na świecie z jego powodu umiera ok. 2 mln osób rocznie, w Polsce odnotowuje się ok. 14,5 tys. zachorowań u mężczyzn, a u kobiet rak płuca zajmuje trzecie miejsce z ponad 6 tys. zachorowań. Przyczyną powstawania raka płuca u 85% mężczyzn i u 47% kobiet jest palenie papierosów. W ciągu ostatnich lat nastąpił ogromny postęp wysokozaawansowanych i wysokorozdzielczych technologii z zakresu biologii molekularnej, takich jak sekwencjonowanie nowej generacji, mikromacierze, spektrometria mas, co przyczyniło się do rozwoju badań z zakresu genomiki, transkryptomiki i epigenetyki w raku płuca. Coraz szybsze wdrażanie wyników tych dyscyplin pozwala na wykorzystanie analiz somatycznych mutacji punktowych czy translokacji do molekularnej diagnostyki onkologicznej, a tym samym na personalizację leczenia pacjentów z niedrobnokomórkowym rakiem płuca. Niestety, nadal brakuje zarówno markerów predykcyjnych, jak i prognostycznych, które pomogłyby w wykrywaniu raka płuca we wczesnym etapie rozwoju choroby.