CASE REPORTSRepair of a postinfarction ventricular septal defect through the aortic opening – a case report - Tułecki, Łukasz; Mizerski, Jeremi; Bródka, Jarosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Operacja pozawałowego ubytku w przegrodzie międzykomorowej umiejscowionego w tylno-przypodstawnej części przegrody należy do najbardziej wymagających zabiegów kardiochirurgicznych. W prezentowanym przypadku 63-letniego chorego zastosowano technikę dostępu przez ujście aortalne, zaadaptowaną z chirurgii wad wrodzonych serca. Opisana metoda może być korzystną dla pacjenta alternatywą w stosunku do klasycznego dostępu przez tylną wentrikulotomię.