CASE REPORTSIncreased secretion of pleural fluid after ascending aortic dissection repair - Danielecki, Cezary; Bugajski, Paweł; Poprawka, Tomasz; Greberski, Krzysztof; Kalawski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Pacjent został przyjęty na Oddział Kardiochirurgii Wielospecjalistycznego Szpitala Miejskiego im. J. Strusia w Poznaniu z powodu tętniaka rozwarstwiającego aorty wstępującej i łuku. U chorego po operacji, która przebiegła początkowo bez powikłań, od 7. doby nastąpiło wzmożone wydzielanie płynu opłucnowego, który wielokrotnie ewakuowano. Pacjent spędził na Oddziale 52 doby, z czego 22 doby w sali o intensywnym nadzorze kardiologicznym. Łączny drenaż lewej jamy opłucnowej wyniósł ok. 11 750 ml, a prawej ok. 4750 ml. Lewą jamę opłucnową drenowano 9-krotnie, prawą natomiast 5-krotnie. Cewniki w obu jamach opłucnowych kilkukrotnie wymieniano ze względu na ich niedrożność oraz złą tolerancją wkłuć przez chorego. Z powodu pogarszających się wartości gazometrii krwi tętniczej pacjent był 5-krotnie intubowany, wymagając łącznie ok. 80 godzin respiratoroterapii. Kilkukrotne konsultacje torakochirurgiczne, radiologiczne oraz liczne badania dodatkowe, w tym tomografia komputerowa klatki piersiowej, nie ujawniły żadnych uchwytnych przyczyn wystąpienia omawianego powikłania, w związku z czym ograniczono się do leczenia objawowego.