CASE REPORTSLymphangioleiomyomatosis as a rare cause of recurrent pneumothorax in women - Wojtyś, Małgorzata; Rogoziński, Paweł; Alchimowicz, Jacek; Wandzel, Piotr; Bubel, Adam; Grodzki, Tomasz; Bruliński, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
W pracy przedstawiono pięć przypadków kobiet w wieku 25-44 lat leczonych chirurgicznie z powodu odmy opłucnowej w przebiegu limfangioleiomiomatozy (LAM). Początkowo stosowano u opisanych pacjentek drenaż ssący jamy opłucnowej, a w kolejnym etapie leczenie operacyjne (resekcja miąższu płuca wraz z pęcherzami rozedmowymi, pleurektomia, pleurodeza chemiczna talkiem lub doksycykliną). Wszystkie operacje wykonano techniką małoinwazyjną (video-assisted thoracoscopic surgery – VATS). U trzech pacjentek obserwowano odmę opłucnową obustronną, u jednej prawostronną nawrotową, u jednej prawostronną nawrotową oraz lewostronną. U dwóch chorych stwierdzono angiomiolipomę nerki, a u jednej ją podejrzewano. Jedna z chorych operowana była z powodu mięśniaków macicy w 36. roku życia oraz leczona z powodu chłonkotoku. Stosowane leczenie chirurgiczne miało charakter objawowy. Obecnie istotną metodą leczenia LAM w schyłkowym okresie choroby jest przeszczepienie płuc.