CASE REPORTSEmergency repair of the aortic arch in a premature newborn - Haponiuk, Ireneusz; Chojnicki, Maciej; Jaworski, Radoslaw; Kwasniak, Ewelina; Juscinski, Jacek; Steffens, Mariusz; Szofer-Sendrowska, Aneta; Domzalska-Popadiuk, Iwona; Gierat-Haponiuk, Katarzyna; Zielinski, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
W artykule opisano dwuetapowe leczenie kardiochirurgiczne przedwcześnie urodzonego noworodka o masie ciała 1140 g, u którego rozpoznano koarktację aorty i ubytek w przegrodzie międzykomorowej oraz ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej. W 11. dobie życia dziecka wykonano plastykę koarktacji aorty ze wskazań życiowych, a następnie w wieku 7 miesięcy zamknięto ubytek w przegrodzie międzykomorowej i ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Przyjęta strategia leczenia etapowego u opisywanego dziecka była bezpieczna oraz skuteczna i może w przyszłości znaleźć zastosowanie w leczeniu wcześniaków z wrodzonymi wadami serca i graniczne niską urodzeniową masą ciała.