DIAGNOSTIC IMAGINGAssessment of intimal tears in thoracic aortic dissection using ECG-gated dual-source computed tomography - Michałowska, Ilona; Szpakowski, Eugeniusz; Furmanek, Mariusz; Kuśmierczyk, Mariusz; Oleksiuk, Tomasz; Kwiatek, Paweł; Janaszek-Sitkowska, Hanna; Legaszewski, Tomasz; Różański, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp : Rozwarstwienie aorty jest ostrym stanem aortalnym stanowiącym zagrożenie życia, wymagającym szybkiej i precyzyjnej diagnostyki. Głównym celem leczenia operacyjnego rozwarstwienia typu A jest wycięcie wrót pierwotnych rozwarstwienia, a w przypadku wewnątrznaczyniowego leczenia rozwarstwienia typu B ich zamknięcie. Celem pracy była ocena wrót pierwotnych i wtórnych w aorcie piersiowej przy użyciu dwuźródłowej tomografii komputerowej (DSCT) bramkowanej EKG u pacjentów z rozwarstwieniem aorty piersiowej. Materiał i metody: Analizie poddano 53 chorych (39 mężczyzn, średnia wieku 55,69 roku) z rozwarstwieniem aorty piersiowej. Bramkowane EKG badania angio-TK aorty wykonywano aparatem dwuźródłowym. Oceniano obecność, lokalizację oraz wielkość wrót pierwotnych oraz występowanie wrót wtórnych w aorcie piersiowej. Obecność i lokalizacja wrót pierwotnych rozwarstwienia była weryfikowana śródoperacyjnie w przypadku pacjentów operowanych lub angiograficznie u pacjentów leczonych wewnątrznaczyniowo. Wyniki: Rozwarstwienie typu A stwierdzono u 42 chorych (79,25%), typu B u 11 (20,75%). Wrota pierwotne uwidoczniono u 98,15% pacjentów, u 41 z rozwarstwieniem typu A i u wszystkich chorych z typem B rozwarstwienia. Nie stwierdzono istotnej statystycznie różnicy wielkości wrót w grupie A i B rozwarstwienia (20.07 vs 12.2 mm, p = 0.14). Wtórne wrota rozwarstwienia w aorcie piersiowej wykryto u 12 (28,5%) chorych z rozwarstwieniem typu A; nie stwierdzono wrót wtórnych w aorcie piersiowej u pacjentów z rozwarstwieniem typu B. Wnioski : DSCT bramkowane EKG pozwala na precyzyjną ocenę lokalizacji i wielkości wrót rozwarstwienia. Wrota pierwotne w obu typach rozwarstwienia mogą być zlokalizowane w łuku aorty. Wielkość wrót w obu typach rozwarstwienia jest podobna. Wrota wtórne w aorcie piersiowej istotnie częściej występują w rozwarstwieniu typu A.