QUALITY IN MEDICINEComparative analysis of the antiseptic effectiveness of two commercially available skin disinfectants in cardiac surgery – a preliminary report - Perek, Bartłomiej; Lipski, Adam; Stefaniak, Sebastian; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: Kluczowe znaczenie w zapobieganiu zakażeniom rany po operacjach serca ma właściwa dezynfekcja skóry klatki piersiowej. Cel pracy: Porównawcza ocena skuteczności dwóch komercyjnie dostępnych roztworów do odkażania ran. Materiał i metody : Badaniem objęto kolejnych 91 chorych w wieku 66,2 ±9,9 roku poddanych planowym operacjom serca. W grupie H (n = 46) stosowano 70-procentowy roztwór alkoholu etylowego z chlorheksydyną (Hibitanem), w grupie B (n = 45) 50% roztwór alkoholu propylowego z polimerem winylopirolidonu i jodyną (Braunodermem). Za twardy kliniczny punkt końcowy przyjęto infekcję rany pooperacyjnej (głęboką lub powierzchowną) w okresie do 30 dni po zabiegu. Porównywano liczbę leukocytów (WBC), stężenie białka C-reaktywnego (C-reactive protein – CRP) oraz prokalcytoniny (PCT) przed operacją, 24, 48, 72 godziny i 7 dni po operacji oraz maksymalne ich wartości (WBC max , CRP max , PCT max ) w kolejnych pomiarach. Wyniki: Twardy punkt końcowy badania osiągnęły 4 osoby (8,9%) z grupy B i 2 (4,3%) z grupy H. W jednym przypadku stwierdzono głęboką infekcję z zajęciem mostka (w grupie B). Wartości wszystkich analizowanych parametrów hematologicznych wzrosły po operacji i były istotnie (p < 0,05) wyższe w grupie B niż w grupie H (WBC max 15,2 ±2,9 vs 14,1 ±2,4; CRP max 190,4 ±41,0 vs 112,7 ±35,2 mg/l i PCT max 1,92 ±0,81 vs 0,95 ±0,34 μg/l, odpowiednio w grupie B i H). Wnioski: Wyniki badania mogą wskazywać, że 70-procentowy roztwór alkoholu etylowego z chlorheksydyną skuteczniej zapobiega wczesnym zakażeniom rany po operacjach serca niż 50-procentowy roztwór alkoholu propylowego z polimerem winylopirolidonu i jodyną.