Taksonomia i nazewnictwo roślin - Jager, Siegfried (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Naukowa klasyfikacja organizmów stanowi bardzo ważne, ale także wyjątkowo trudne zadanie. Analizy taksonomiczne pozwalają na rekonstrukcję rodowodu roślin oraz stopnia pokrewieństwa pomiędzy nimi. W pracy opisane zostały podstawowe zasady taksonomii roślin. Przytoczono także podział systematyczny roślin wyższych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na rodziny mogące zainteresować aerobiologów.