Związek nastroju z cechami choroby u osób z łuszczycą - Basińska, Małgorzata Anna; Szymańska, Liliana (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie. Łuszczyca wywiera ogromny wpływ na stan psychiczny chorego, szczególnie na nastrój, a przeżycia i nastrój modyfikują przebieg choroby. Cel pracy . Próba oceny związku zachodzącego pomiędzy cechami choroby a nastrojem u chorych na łuszczycę. Materiał i metodyka. Badanie przeprowadzono u 93 osób chorych na łuszczycę, grupę porównawczą stanowiło 90 osób zdrowych. Zastosowano następujące narzędzia badawcze: ankietę osobową, skalę oceny nasilenia łuszczycy (PASI) oraz kwestionariusz samopoczucia (POMS). Wyniki . Stwierdzono, że występuje związek między cechami choroby a nastrojem. Kobiety, osoby młodsze, krócej chorujące, z bardziej nasilonymi dolegliwościami i większym odsetkiem zajętej powierzchni ciała cechują się bardziej negatywnym nastrojem niż mężczyźni, osoby starsze, dłużej chorujące, z mniej nasilonymi dolegliwościami i mniejszą rozległością zmian skórnych. Wnioski . Ważnym elementem leczenia chorych na łuszczycę powinna być poprawa ich stanu psychicznego, szczególnie nastroju.