Udział stresu w patogenezie trądziku - Rokowska-Waluch, Anita; Cybulski, Marcin; Żurawski, Jakub; Mojs, Ewa; Pawlaczyk, Mariola (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie. Przewlekły stres psychologiczny jest ważnym czynnikiem patogenetycznym trądziku, natomiast stres psychologiczny wywołany trądzikiem generuje problemy w życiu emocjonalnym i społecznym. Do negatywnych skutków psychologicznych choroby należą: lęk, depresja, obniżona samoocena, wycofanie społeczne i obniżenie jakości życia. Cel pracy. Ocena zależności między nasileniem objawów trądziku i stresu psychologicznego, porównanie nasilenia stresu psychologicznego u chorych na trądzik z grupą odniesienia osób zdrowych oraz porównanie stylów radzenia sobie ze stresem w obu grupach. Materiał i metodyka . W badaniu wzięło udział 76 chorych na trądzik pospolity, w tym 18 mężczyzn i 58 kobiet w wieku 18–34 lat. Grupę kontrolną stanowiło 40 zdrowych ochotników (18 mężczyzn i 22 kobiety) w wieku 20–34 lat. Stan dermatologiczny określono przy użyciu skali IGA (ang. Investigator’s Global Assessment ). Do oceny nasilenia stresu emocjonalnego wykorzystano Skalę oceny ponownego przystosowania społecznego (ang. Social Readjustment Rating Scale – SRRS), a do oceny stylu radzenia sobie ze stresem zastosowano Kwestionariusz radzenia sobie w sytuacjach stresowych (ang. Coping Inventory for Stressful Situations – CISS). Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej za pomocą oprogramowania PASW Statistics SPSS v. 20. Wyniki . Ocena zależności pomiędzy nasileniem objawów trądziku i stresu psychologicznego nie wykazała istotnej statystycznie różnicy między stanem klinicznym a stopniem nasilenia stresu w grupie badanej. Ocena stylów radzenia sobie ze stresem chorych na trądzik wykazała istotnie wyższe wyniki dla stylu skoncentrowanego na unikaniu w porównaniu z grupą kontrolną. Wnioski . Liczba stresujących wydarzeń nie jest decydującym czynnikiem wpływającym na stan kliniczny chorych. Ryzyko wystąpienia oraz nasilenie choroby psychosomatycznej mogą zależeć od odporności na stres i stylu radzenia sobie ze stresem.