Fibromatosis skóry twarzy – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Kuśnierz, Piotr; Zapała-Pośpiech, Agnieszka; Wyszyńska-Pawelec, Grażyna; Kosowski, Bogdan (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie . Fibromatosis, zaliczana do guzów desmoidalnych, to łagodny nowotwór o nieznanej etiologii, wywodzący się z tkanki aponeurotycznej, który może pojawić się w każdym obszarze ciała. Mimo braku zdolności do tworzenia przerzutów i zezłośliwienia, guz zaliczany jest do nowotworów o charakterze miejscowo inwazyjnym, o dużym potencjale do nawrotów. Biologiczne właściwości umiejscawiają go między łagodnymi włókniakami a złośliwymi włókniakomięsakami. Klinicznie fibromatosis objawia się jako wolno rosnący, zwarty, nieprzesuwalny i niebolesny guz o twardej konsystencji, mogący rozprzestrzeniać się wzdłuż powięzi oraz naciekać otaczające struktury. Cel pracy . Przedstawienie włókniakowatości twarzy i przegląd piśmiennictwa. Opis przypadku. Przedstawiamy rzadki przypadek włókniakowatości okolicy przynosowej, podoczodołowej i policzka u 24-letniego pacjenta, u którego pomimo trzykrotnego radykalnego wycięcia zmiany dochodziło do nawrotu choroby. Kolejną wznowę leczono chirurgicznie w skojarzeniu z radioterapią. Dwuletnia obserwacja potwierdziła skuteczność zastosowanej metody. Wnioski . Leczenie chirurgiczne skojarzone z radioterapią jest skuteczne w zapobieganiu wznowom u chorych z włókniakowatością w obrębie głowy i szyi. Późne, ostateczne rekonstrukcje powinny być wykonywane nie wcześniej niż po 3 latach od zakończenia leczenia.