Pemfigoid bliznowaciejący skóry i błon śluzowych z zajęciem przełyku – opis dwóch przypadków - Kowalczyk, Karolina; Baraniak, Jerzy; Michalska-Jakubus, Małgorzata; Przyszlak-Szabała, Małgorzata; Pietrzak, Aldona; Mosiewicz, Jerzy; Kowal, Małgorzata; Krasowska, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie . Pemfigoid bliznowaciejący jest chorobą autoimmunologiczną o nieznanej etiologii. Występuje zwykle u osób w starszym wieku i charakteryzuje się tworzeniem podnaskórkowych pęcherzy, które goją się z pozostawieniem blizny. Zmiany dotyczą zazwyczaj błon śluzowych jamy ustnej, jamy nosowo-gardłowej, krtani, przełyku, oczu i narządów płciowych oraz skóry. Cel pracy. Przedstawienie dwóch przypadków pemfigoidu bliznowaciejącego z rzadkim zajęciem przełyku oraz owłosionej skóry głowy. Opis przypadków . Pierwszy przypadek dotyczy 86-letniej pacjentki z pemfigoidem ocznym o wieloletnim przebiegu, w którym mimo remisji zmian ocznych po kilku latach pojawiły się owrzodzenia bez tendencji do gojenia w obrębie skóry owłosionej głowy. Drugi przypadek dotyczy 72-letniej pacjentki z pemfigoidem bliznowaciejącym, u której pomimo remisji zmian ocznych wystąpiły zmiany na skórze, błonach śluzowych jamy ustnej i przełyku. Wnioski . Przypadki przedstawiono ze względu na rzadką lokalizację zmian (błony śluzowe jamy ustnej i przełyku oraz skóra owłosiona).