Podstawowe metody statystyczne w aerobiologii - Galan, Carmen (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Prawidłowe zbieranie, organizowanie, opracowywanie oraz analizowanie danych wymaga przede wszystkim właściwej metody pobierania próbek. Kolejnym ważnym elementem jest właściwe przedstawienie danych (numeryczne bądź graficzne). W pracy opisano podstawowe metody statystyczne, których zastosowanie sprawdza się w dziedzinie aerobiologii.