Compliance i adherence w onkohematologii dziecięcej - Jankowska, Aldona Katarzyna; Kaczocha, Magdalena (Psychoonkologia, 2012)
Wstęp: Podstawą realizacji planu terapeutycznego jest współpraca pomiędzy lekarzem a pacjentem. W przypadku osób dorosłych adherence dotyczy relacji pomiędzy dwiema osobami, natomiast w przypadku pacjentów pediatrycznych dodatkowo obejmuje ona rodziców dziecka. Zachowanie rodzica i jego przekonania dotyczące leczenia w istotny sposób wpływają na przebieg terapii. Celem pracy była analiza czynników wpływających na przestrzeganie zaleceń terapeutycznych w onkohematologii dziecięcej. Materiał i metody: Badaniem objęto 56 pacjentów (37 pacjentów przebywających na oddziale szpitalnym oraz 19 leczonych w poradni). Do wypełnienia ankiety przystąpiło 51 rodziców dzieci poniżej 16. roku życia oraz 5 pacjentów w wieku powyżej 16 lat. Badanie polegało na wypełnieniu anonimowo kwestionariusza przygotowanego przez autorów. Wyniki: Powodami braku adherence w badanej grupie były: roztargnienie (27%), wysoka cena leku (13%), niechęć do preparatu wynikająca z formy jego podania (wlewy, zastrzyki – 13%), obawa przed działaniami niepożądanymi (7%), poprawa samopoczucia i stanu zdrowia dziecka (7%), bariera emocjonalna (7%), brak zaufania do skuteczności przepisanego leku (6%). Rodzice odgrywają istotną rolę w kształtowaniu postaw dotyczących leczenia. Rodzice z wyższym wykształceniem mają większą świadomość konieczności rozmów z dzieckiem na temat stosowanej terapii. Nastawienie rodziców do kontaktów między dzieckiem i lekarzem zmienia się wraz z wiekiem rodziców. W kontaktach pacjentów i lekarzy, w których pośredniczą rodzice powyżej 30. roku życia, informacje przekazywane dzieciom są ograniczane. Ścisłe stosowanie się do zaleceń dotyczących dawkowania leków jest inaczej rozumiane przez rodziców i pacjentów. Rodzice przez ścisłe stosowanie się do zaleceń rozumieją adherence, natomiast pacjenci – compliance. Wnioski : Stały kontakt rodziców z lekarzem, prawidłowa relacja między lekarzem a leczonym dzieckiem, właściwe przekazanie informacji na temat leczenia i uproszczenie schematu lekowego mogą spowodować wzrost adherence oraz poprawę wyników terapii w onkohematologii dziecięcej.