Objawy stomatologiczne u dzieci z chorobą refluksową przełyku - Gońda-Domin, Magdalena; Lisiecka, Krystyna; Rojek, Rafał; Mokrzycka, Małgorzata; Szymanowicz, Jadwiga; Glura, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Wstęp : Erozja zębów ( dental erosion – DE) jest częstym problemem zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Mimo że liczne publikacje potwierdzają związek między chorobą refluksową przełyku ( gastroesophageal reflux disease – GERD) a DE, dla wielu autorów ta współzależność nadal jest nieznana. Cel: Porównanie stanu jamy ustnej dzieci z GERD z dziećmi zdrowymi. Materiał i metody : Badania stomatologiczne przeprowadzono u 57 dzieci w wieku 7–18 lat (średnia 12,4 roku) z rozpoznaną GERD oraz u dzieci zdrowych. Grupy badana i kontrolna były zgodne pod względem wieku i płci. W analizie statystycznej użyto testu U Manna-Whitneya. Wyniki : Wykazano, że u dzieci z GERD w porównaniu z dziećmi zdrowymi częściej występowała DE (66,7% vs 26,3%, p < 0,0001). Wnioski : Uzyskane dane wskazują na istotną statystycznie zależność pomiędzy GERD a DE. Wczesna utrata tkanek twardych zębów stałych na skutek procesu erozyjnego może spowodować nieodwracalne zmiany w uzębieniu, dlatego też lekarz pediatra powinien rutynowo kierować dzieci i młodzież z GERD do lekarza stomatologa, aby potwierdzić obecność DE, a gdy istnieje potrzeba – odbudować zniszczone tkanki zęba.