Zespół samotnego wrzodu odbytnicy i enterocele u 13-letniego chłopca - Sładek, Małgorzata; Pieczarkowski, Stanisław; Wyrobek, Łukasz; Fyderek, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Zespół samotnego wrzodu odbytnicy ( solitary rectal ulcer syndrome – SURS) jest rzadkim schorzeniem u dzieci i młodzieży. Zwykle objawia się zaburzeniami oddawania stolca i bólami brzucha. Powszechnie uważa się, że w patogenezie tego schorzenia odgrywają rolę zaburzenia defekacji. W niniejszej pracy przedstawiono opis przypadku 13-letniego chłopca z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej i SURS. Głównymi objawami, które zgłaszał pacjent, były: zwiększona częstość oddawania stolca z obecnością śluzu, okresowe krwawienia z odbytnicy, uczucie parcia na stolec i niepełnego wypróżnienia oraz bóle brzucha. W badaniu kolonoskopowym stwierdzono okrężne owrzodzenie i uniesioną, nieregularną zmianę sięgającą esicy z typowym dla SURS obrazem mikroskopowym. Defekografia uwidoczniła typowy dla enterocele obraz wpuklenia się pętli jelita cienkiego w ścianę prostnicy. Chłopcu i jego matce wyjaśniono łagodny, chociaż przewlekły, charakter schorzenia. Leczenie zachowawcze obejmowało zalecenie unikania wysiłkowego oddawania stolca oraz stosowanie diety bogatobłonnikowej, aby zapobiegać zaparciom. W SURS obraz zmian makroskopowych jest bardziej różnorodny, niż powszechnie się uważa. Ustalenie właściwego rozpoznania zależy w dużej mierze od wnikliwości zarówno klinicysty, jak i patologa.