Odstąpienie od uporczywej terapii – de lege lata i de lege ferenda* - Szeroczyńska, Małgorzata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2013)
Artykuł omawia obowiązujące przepisy polskiego prawa medycznego dotyczące dopuszczalności i warunków legalności odstąpienia od uporczywej terapii oraz ich interpretację w literaturze prawniczej. Przegląd rozbudowanej, choć niejednolitej w swoich teoriach i wnioskach literatury prawniczej wskazuje, że w polskim systemie prawa pomimo niejasności przepisów dopuszczalne jest podjęcie przez lekarza decyzji o odstąpieniu od uporczywej terapii, nawet jeśli pacjent lub jego rodzina żądają jej kontynuowania, o ile przemawiają za tym względy natury medycznej. Artykuł przedstawia również nieefektywność procedury wniesienia sprzeciwu wobec orzeczenia lekarza do Komisji Lekarskiej przy Rzeczniku Praw Pacjenta, w szczególności w odniesieniu do sprzeciwu wobec decyzji o odstąpieniu od uporczywej terapii. Autorka wskazuje na potrzebę zmian obecnych przepisów, w tym na zasadność wprowadzenia legalnych definicji stanu terminalnego i uporczywej terapii mimo nieuchronnej nieścisłości obu pojęć. W drugiej części tekstu autorka prezentuje rozwiązania projektu zmiany ustaw medycznych przygotowanego przez społeczny zespół lekarzy i prawników pod przewodnictwem dr. hab. Tomasza Dangla w zakresie orzekania o rozpoznaniu stanu terminalnego i procedury odwołania od tej decyzji. Proponowane rozwiązania mają na celu usunięcie wszystkich niedociągnięć obecnych przepisów, nie wprowadzają natomiast żadnych nowych zasad postępowania, które według dzisiejszego prawa byłyby zabronione. Mają służyć bowiem ich sprecyzowaniu i zwiększeniu ich efektywności dla dobra pacjenta i bezpieczeństwa lekarza w imię poszanowania praw człowieka obu stron.